Nové čaje znamenajú nové chute.

Chuť a vôňa našich nových bylinkových a ovocných čajov v čajovni nás inšpirovala k tomu, aby sme vám ich priblížili o čosi bližšie. Pri našom prvom zoznámení s novými čajíkmi nás hneď napadla myšlienka, aké by to bolo, keby sa tak vôňa a chuť dala prenášať cez internet. :-) Bohužiaľ, to nám dnešné technológie zatiaľ nedovoľujú, no veríme, že nasledujúce riadky vám aspoň v predstavách navodia príjemnú atmosféru plnú predstáv o chuti našich nových čajov. 

 

Ovocné a bylinkové čaje z našej ečajovne sú studnicou plnou sviežosti a vitamínov. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko vitamínu obsahuje napríklad taký rakytník, guava, alebo ananás? Nie? Nevadí, v našom článku sa o nich dozviete viac. 

Rakytníkový čaj v spojení s ananásom, alebo guave dodá vášmu telu množstvo vitamínov a dopraje príjemné osvieženie v najbližších letných mesiacoch. Rakytník je ker rastúci najmä v Číne, Mongolsku, Nepále a Indii, no rozširuje sa postupne do celej Európy. Chuť rakytníka je veľmi rozmanitá, od sladkokyslej cez kyslú, až mierne horkastú. V Rusku bol rakytník nazývaný aj ako „sibírsky zázrak“, alebo „citrónovník severu“. V ľudovom liečiteľstve sa v minulosti, ale aj dnes používal pri liečení pľúcnych chorôb a tiež pri zažívacích ochoreniach. V tradičnej tibetskej medicíne patrí  k vysoko efektívnej byline, ktorá sa používa na zastavenie krvácania pri poškodení pľúc, pri kardiovaskulárnych ochoreniach a najrôznejších intoxikáciach. Okrem toho obsahuje vysoké množstvo vitamínu C. Štúdie uvádzajú, že jedna bobuľka obsahuje 10 krát viac vitamínu C, ako citrón. Podľa laboratórnych testov jedna bobuľka rakytníka pokryje dennú dávku tohoto vitamínu u človeka. Okrem toho obsahuje tiež vysoký podiel vitamínu B, vitamín D, ktorý podporuje rast a vývoj kostí, provitamín A, beta – karotén, triesloviny a minerálne látky, nenasýtené mastné kyseliny omega 3, 6, 7, 9, iné organické kyseliny. Ak chcete svoje telo obohatiť o poriadnu dávku vitamínu C čajovou formou, ideálna je kombinácia rakytníka v spojení s guavou.


Rakytník Guava

Guava je exotické ovocie so sladkastou chuťou a vôňou pižma. Pod zelenožltou horkastou šupkou ukrýva sladkú aromatickú dužinu. Pôvod guave je dodnes nejasný, v 16. storočí ju rozšírili zo Severného Mexika do Karibskej oblasti a iných krajov. Dnes ju nájdeme rásť  v Strednej Amerike, Západnej Indii, na Bahamách a Bermudách. Udomácnila sa aj v teplejších častiach Ázie, Afriky, ale aj v Egypte. Guava rastie na tzv. "jahodových stromoch", je veľmi bohatá na vitamíny a látky, ktoré znižujú cholesterol a hypertenziu. Obsahuje veľmi vysoké množstvo vitamínu C, minerálne látky ako vápnik, fosfor, horčík, zinok, vitamín A a B. V guave sa nachádza aj kyselina listová, kyselina citrónová a kyselina jablčná, ktorá zabezpečuje kyslastú chuť tohoto plodu. Okrem toho, že znižuje cholesterol a hypertenziu, čistí črevá a znižuje krvný tlak. Významnou látkou, ktorá je zastúpená v tomto ovocí je tiež meď, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie štítnej žľazy, ktorá ovplyvňuje metabolizmus. Konzumácia guave pomáha fajčiarom prekonať návyk na nikotín. Čaj obsahujúci guave, osvieži celé vaše telo a myseľ. 


Rakytník Ananás

A do tretice skúsme k týmto dvom plodom pridať ananás, ktorý má pôvod v Brazílii a Paraguaji. Pozná ho každý z nás, veď predsa patrí medzi  najobľúbenejšie ovocie exotického druhu. Vo väčšine domácnosti sa s ním stretneme prevažne na Vianoce, kedy nesmie chýbať na ovocnej mise. No zamysleli ste sa nad tým, aký je zdraviu prospešný a že konzumácia ananásu môže mať aj liečivé účinky?  Vďaka vysokému množstvu enzýmov a najmä bromelínu, ktorý pomáha pri uzdravovaní, zlepšujú trávenie a zmierňujú zápaly.  Konzumácia ananásu tiež urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva. Pomáha pri črevných poruchách, odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy. Účinný je aj pri prechladnutí, pomáha rozpúšťať hlieny v prieduškách a znižuje teplotu. 

Tak čo, ktorý čajík by ste si dali ? Rakytníkový s guave, alebo s ananásom ? Čo viac k nim dodať? Obe kombinácie sú výborné svojou chuťou, vôňou a majú blahodárne účinky na náš organizmus. 

Na zdravie a príjemné čajíkovanie s čajmi z našej ečajovne. :-)