Pŕhľava / Žihľava dvojdomá (lat. Urtica Dioica) je bylinka, na ktorú nedali dopustiť celé generácie našich predkov. A vedeli prečo!  Žihľava obsahuje vysoký podiel účinných látok a dokáže pomôcť v boji s mnohými chorobami. Vedeli ste napríklad, že žihľava obsahuje viac vitamínu C ako špenát alebo citrón? Žihľava by určite nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Či už sušená alebo čerstvá. Len sa pozrite čo všetko žihľava dokáže…


Žihľava poskytuje mnohé zdravotné výhody, vrátane vysokej hladiny draslíka, horčíka, a chlorofylu. Je bohatá na vitamíny A, B, C, D a K. Je tiež úžasným zdrojom železa. Slúži nie len ako zdravý čaj na prečistenie tela od škodlivých látok, ktoré sa denno denne hromadia v našich telách. Dá sa využiť aj na „skrášľovacie“ účely. Ak Vás trápia mastné alebo riedke vlasy, tak si môžete pomôcť vďaka lacnej a prírodnej možnosti – žihľavovému odvaru.

Neexistuje žiadny lekársky výskum, ktorý by preukázal, že žihľavový čaj podporuje rast vlasov alebo odstraňuje akné. Avšak bylinkári na žihľavu nedajú dopustiť. Tvrdia, že oxid kremičitý v žihľave posilňuje vlasy a nechty. Má však aj iné blahodárne vlastnosti; zlepšuje krvný obeh a znižuje vylučovanie. Žihľava môže mať protizápalové a analgetické účinky pri kožných problémoch, ako sú ekzémy alebo vyrážky. Podľa obhajcov prírodných prostriedkov, vysoké množstvo chlorofylu v žihľave jej dodáva alkalizujúce a detoxikačné vlastnosti, ktoré dokážu potenciálne liečiť akné.

Svoje telo, kožu a vlasy určite lepšie vyživíte, keď pijete Žihľavový čaj  každý deň, ako keď ním vlasy len oplachujete.

No skúste si spolu s nami vyrobiť kvalitný domáci žihľvový šampón, či zábal na vlasy. 


Ako na to?

Domáci žihľavový šampón

Potrebujete: 2 hrste sušenej žihľavy, 1 ks olivové mydlo (tuhé), 1 ČL Bio éterický olej podľa Vášho vkusu (levanduľa, borovica).

Sušenú žihľavu dajte do hrnca, zalejte litrom vody a po zovretí varte 7 minút. Potom tento žihľavový odvar nechajte v hrnci lúhovať 1 – 2 hodiny, nebojte sa toho. Keď je žihľavový odvar postáty, sceďte ho, odstráňte žihľavu a potom doňho nastrúhajte mydlo (olivové alebo bez parfému). Hmotu s mydlom varte na miernom plameni, až kým sa mydlo neroztopí. Keď sa mydlo roztopí, tak na koniec pridajte pár kvapiek Vášho éterického oleja, vyberte si obľúbenú arómu, taký bude aj šampón, aby nemal klasickú žihľavovú arómu.

Žihľavový odvar na vlasy

Potrebujete: 1 hrnček sušenej alebo čerstvej žihľavy (listy), 1 liter vody, hrniec, sitko

Sušenú alebo čerstvú žihľavu vložte do hrnca, zalejte vodou a priveďte do varu. Žihľavu varte jednu minútu na miernom ohni. Po vypnutí zdroja nechajte čaj lúhovať a prirodzene vychladnúť. Keď je odvar vlažný, tak ho cez sitko preceďte a môžete si s ním oplachovať vlasy vždy po umytí.

Žihľavový zábal

Tento žihľavový zábal používajte ak máte suché alebo zničené vlasy. Žihľavový zábal Vám dodá lesk a pevnosť vlasov. Tento zábal používajte raz za týždeň. Uvedená dávka je vhodná na dlhé vlasy, ak máte krtke, tak si pripravte polovičnú dávku.

Potrebujete: 4 hrste sušenej žihľavy, 0,5 litra vody, 2 žĺtky

Sušenú žihľavu zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 18 – 20 minút. Potom do teplej tekutiny zamiešajte 2 žĺtky a týmto si umyté vlasy polejte a nechajte pôsobiť 15 – 20 minút. Potom tento zábal umyte teplou vodou a prirodzene nechajte vlasy vyschnúť (nepoužívajte fén).

 

Tak čo? Rozhodli ste sa, že vyskúšate naše recepty zo žihľavy? Dúfame, že áno.

 

Príjemné chvíle strávené so šálkou dobrého čaju Vám praje Vaša eČajovňa.