Japan Gaba Midori - 50 g
420 mg / 100 g

Obsah GABA aminokyseliny 420 mg / 100 g
Japonský zelený čaj s vysokým obsahom GABA aminokyseliny.
Čajové lístky sú organicky pestované, majú tmavozelenú farbu a vydávajú príjemnú ovocno-smotanovú vôňu pripomínajúcu marhule. Po sparení sa objavia príjemné ovocno-maslové tóny s vôňou pripomínajúcou žltý melón, alebo pečenú tekvicu. Nálev má žltkastú farbu a príjemnú ľahkú ovocnú kyselinku, ktorá postupne v neskorších nálevoch sladne.
Čaj z produkcie Čajového domu znesie veľa výdatných nálevov.
Hmotnosť balenia: 50 g
Návod na prípravu




Podrobný popis
GABA bola prvýkrát objavená v Japonsku v roku 1983 doktorom Tsushidom a jeho tímom z Národného poľnohospodárskeho výskumného ústavu. Inovácia spočívala v špeciálnom anaeróbnom výrobnom procese, ktorý zvyšuje prirodzený obsah kyseliny gama-aminomaslovej (GABA) v čajových lístkoch.
GABA (gama-aminomaslová kyselina, z angl. gamma-aminobutyric acid) je prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina v ľudskom tele, ktorá patrí medzi tzv. neurotransmitery – látky, ktoré prenášajú signály medzi nervovými bunkami. Funguje ako hlavný inhibičný neurotransmiter v centrálnom nervovom systéme, čo znamená, že znižuje aktivitu neurónov a prispieva k rovnováhe nervového prenosu.
Jej úloha je široko uznávaná v neurovede a fyziológii ako súčasť prirodzených regulačných mechanizmov tela.
GABA sa v čaji prirodzene vytvára vďaka špeciálnej metóde spracovania v prostredí bez prístupu kyslíka (tzv. anaeróbna fermentácia), ktorá aktivuje prirodzené enzýmy v čajových listoch.
Aby čaj mohol byť označený ako "GABA tea", musí obsahovať minimálne 150 mg GABA na 100 g sušiny. V praxi sa hodnoty pohybujú v rozmedzí 150–450 mg / 100 g. Pri jednom experimente pred niekoľkými rokmi sa nám podarilo dosiahnuť dokonca hodnotu 600 mg / 100 g.
GABA je bežnou súčasťou ľudského organizmu a okrem gaba čaju sa prirodzene sa nachádza aj v niektorých fermentovaných potravinách, ako sú kimchi, tempeh alebo fermentovaná ryža.
Viac informácií o GABA aminomaslovej kyseline:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Kyselina_gama-aminomaslov%C3%A1
https://en.wikipedia.org/wiki/GABA
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464619305936
https://www.psychologytoday.com/us/blog/sleep-newzzz/201901/3-amazing-benefits-gaba