Huang Da Cha

Žltý čaj Huang Da Cha 黄大茶 pripomína zelené čaje, ale pri jeho spracovávaní lístkov dochádza ku krátkej riadenej fermentácii pri nižších teplotách. Tento proces sa volá "menghuang", tzv. "dusenie do žlta" a čaj má vďaka nemu spoločné niektoré vlastnosti zároveň so zelenými čajmi, aj so svetlými oolongami.
Od zelených čajov sa odlišuje nižšou mierou sviežosti a 'trávovitosti" danou nižším obsahom chlorofylu. Oproti oolongom majú žlté čaje naopak plnšiu a hutnejšiu chuť bez subtilných sviežich tónov. Konkrétne spracovanie žltých čajov spôsobuje značný rozptyl možných chutí, vôní i samotného vzhľadu čajov.
Má tenké dlhé skrútené lístky s podielom vetvičiek. Farba prechádza od svetlo zelenej po svetlejšie odtiene hnedej. Vôňa sýta a nasládla, evokujúca slad a prezreté ovocie. Nálev intenzívne vône sladkých kvetov s náznakom zrelých banánov. Sladká a plná krémová chuť s dozvukmi kvetov a škorice. Čaj znesie veľa nálevov.
Stredne povzbudzujúci čaj.
Návod na prípravu
10s, 20s, 30s, 45s, 60s



