Gaba Diamond Oolong
250 MG / 100 G

Gaba Oolong je príjemný čaj zaujímavej chuti, ktorá pripomína sušené slivky a čerstvé piškóty. Zvinuté svetlohnedé lístky vás pohladia sladkou vôňou medu. Môžete si z neho pripraviť veľa chutných nálevov.
Lístky sú zbierané v BIO kvalite.
GABA čaj pre svoje výnimočné vlastnosti získava čoraz viac priaznivcov na celom svete.
Ide o relatívne nový typ čaju. Technológia jeho spracovania bola objavená v roku 1987 tímom japonských vedcov vedených Dr. Tsusidom, ktorý našiel spôsob, ako spracovaním čajových lístkov vyrobiť čaj s vysokým obsahom GABA aminokyseliny. GABA aminokyselina je inhibičný neurotransmiter a má upokojujúce účinky.
Na to, aby sa čaj mohol nazvať GABA čajom, musí obsahovať minimálne 150 mg GABA aminokyseliny na 100 g listu. Naše taiwanské GABA čaje majú približne 250 mg / 100 g.
Obsah gaby v tomto čaji: 250 MG / 100 G
Návod na prípravu
Stredne povzbudzujúci čaj, z ktorého si môžete pripraviť 4 - 5 nálevov.
Odporúčaná doba lúhovania:
1. nálev: 60s
2. nálev: 30s
3. nálev: 60s
4. nálev: 90s
5. nálev: 120s




Podrobný popis
GABA bola prvýkrát objavená v Japonsku v roku 1983 doktorom Tsushidom a jeho tímom z Národného poľnohospodárskeho výskumného ústavu. Inovácia spočívala v špeciálnom anaeróbnom výrobnom procese, ktorý zvyšuje prirodzený obsah kyseliny gama-aminomaslovej (GABA) v čajových lístkoch.
GABA (gama-aminomaslová kyselina, z angl. gamma-aminobutyric acid) je prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina v ľudskom tele, ktorá patrí medzi tzv. neurotransmitery – látky, ktoré prenášajú signály medzi nervovými bunkami. Funguje ako hlavný inhibičný neurotransmiter v centrálnom nervovom systéme, čo znamená, že znižuje aktivitu neurónov a prispieva k rovnováhe nervového prenosu.
Jej úloha je široko uznávaná v neurovede a fyziológii ako súčasť prirodzených regulačných mechanizmov tela.
GABA sa v čaji prirodzene vytvára vďaka špeciálnej metóde spracovania v prostredí bez prístupu kyslíka (tzv. anaeróbna fermentácia), ktorá aktivuje prirodzené enzýmy v čajových listoch.
Aby čaj mohol byť označený ako "GABA tea", musí obsahovať minimálne 150 mg GABA na 100 g sušiny. V praxi sa hodnoty pohybujú v rozmedzí 150–450 mg / 100 g. Pri jednom experimente pred niekoľkými rokmi sa nám podarilo dosiahnuť dokonca hodnotu 600 mg / 100 g.
GABA je bežnou súčasťou ľudského organizmu a okrem gaba čaju sa prirodzene sa nachádza aj v niektorých fermentovaných potravinách, ako sú kimchi, tempeh alebo fermentovaná ryža.
Viac informácií o GABA aminomaslovej kyseline:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Kyselina_gama-aminomaslov%C3%A1
https://en.wikipedia.org/wiki/GABA
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464619305936
https://www.psychologytoday.com/us/blog/sleep-newzzz/201901/3-amazing-benefits-gaba