Maté Pampero
Pražené maté (Cesmína paraguajská)

Čaj z Maté je typický nápoj paraguajských indiánov.
Známy je najmä pre svoje silné a dlhotrvajúce povzbudzujúce účinky. Je bohatý na vitamíny, minerálne látky a antioxidanty. Posilňuje imunitný systém, podporuje metabolizmus a upravuje hladinu cukru v krvi.
Účinne tiež potláča pocit hladu, preto sa často využíva pri redukčných diétach.
V prípade, ak máte záujem o väčšie množstvo než máme momentálne v ponuke na stránke, napíšte nám na info@ecajovna.sk.
Návod na prípravu
Pre lepšiu predstavu o množstve čaju, ktoré je odporúčané na prípravu podľa nášho návodu, sme odfotili toto množstvo čaju v sitku.
3 gramy tohto čaju v klasickom klieštikovom sitku s priemerom 4,5 cm.
Je to odporúčané množstvo na prípravu čaju do hrnčeka s objemom vody 1,5 dcl. Zalejte vodou s teplotou 95°C a lúhujte 5 až 10 minút.
Maté sa tradične pripravuje v kallabase (nádobe vyrobenej zo špeciálnej tekvice) a pije sa cez bombillu (kovová trubička so sítkom na spodnej časti).
Môžete si ho však pripraviť aj jednoducho, ako každý iný čaj. Dá sa pripraviť aj na "studeno" - zaliať studenou vodou.




Podrobný popis
Pražením maté sa uvoľňuje z chemických väzieb kofeín a preto sa tento nápoj účinkom približuje viac ku káve než k čaju.
Rozdiel je hlavne v tom, že pražené maté ovplyvňuje tkanivo svalstva, nie centrálny nervový systém. Okrem kofeínu obsahuje minerálne látky (horčík, vápnik, draslík, železo, kremík, fosfor), vitamíny (A, B, C, E, betakarotén) a antioxidanty.
Podporuje funkciu obličiek, zlepšuje látkovú výmenu, normalizuje hladinu cukru v krvi, posilňuje imunitný systém a jeho pravidelné popíjanie napomáhá udržať zdravý chrup.
Nálev má zeleno-hnedú farbu a mierne dymovú vôňu. Chuť je silná, ľahko zvieravá, dlhotrvajúca a v porovnaní so zeleným maté hutnejšia.
Daný produkt nie je liek, ani neslúži ako náhrada liečby.