Keemun Black OP

Populárny čierny čaj z provincie Anhui.
Lístky sú pevne zvinuté do drobných plochých ihličiek. Nálev má červenooranžovú až červenohnedú farbu, vôňa je nasládla s kvetinovými tónmi, často po kvetoch orchideí, chuť býva často bohatá a výrazná, s tónmi medu či čokolády, niekedy ľahko zemitá s dymovým nádychom. (podľa typu spracovania).
Tento čaj je mierne povzbudivý a pomerne silný čaj a býva pridávaný do slávnej zmesi English Breakfast. Spolu s Darjeelingom a Cejlonským čajom patrí do trojky najaromatickejších čajov sveta.
V prípade, ak máte záujem o väčšie množstvo než máme momentálne v ponuke na stránke, napíšte nám na info@ecajovna.sk.
Návod na prípravu
2 gramy tohto čaju, je odporúčané množstvo na prípravu čaju do šálky s objemom 1,5 dcl vody. Zalejte vodou s teplotou 100 °C a lúhujte 3 až 5 minút.




Podrobný popis
Populárny čínsky čaj z provincie Anhui.
U nás je známy pod označením Keemun, v Číne sa mu hovorí Čhi Men Chun Cha podľa miesta pôvodu - Čchi-men („Veľká brána").
Často je označovaný ako čierny čaj, ale podľa čínskej klasifikácie ide o čaj červený.
V procese výroby červeného čaju listy zvädnú na vzduchu, potom sa rolujú, fermentujú a rýchlo vysušia. Lístky majú tvar drobných ihličiek. Čaj má nezameniteľnú chuť, vďaka ojedinelej odrode čajovníka z ktorého s vyrába. Nálev je červenooranžový až červenohnedý, vôňa je sladkastá, s kvetinovými tónmi, často pripomína vôňu orchideí. Chuť nálevu je bohatá a výrazná, s tónmi medu či čokolády, niekedy môže byť i ľahko zemitá s dymovým nádychom (podľa typu spracovania).
Je to pomerne silný čaj, preto nemusíme dávať do konvičky veľa lístkov. Slabší nálev umožní lepšie rozpoznať a oceniť chuť a vôňu čaju. Keemun je mierne povzbudivý čaj a býva pridávaný do slávnej zmesi English Breakfast.
Zaujímavosť
Keemun má pomerne krátku históriu, jeho produkcia začala v roku 1875. Veľmi rýchlo si získal obľubu v Anglicku a stal sa najvýznamnejšou zložkou zmesi English Breakfast. Vďaka poddruhu čajovníka, ktorý obsahuje zvláštnu silicu myrcenal, získáva tento čaj neobvyklú príchuť.
Podľa odborníkov Keemun spolu s Darjeelingom a Cejlonským čajom patrí do trojky najaromatickejších čajov sveta.