Bao Zhong Oolong
Pouchong oolong

Bao Zhong (Pouchong) je čosi ako „zelený“ oolong. Vďaka miernej oxidácii patrí medzi oolongy, ale zároveň si zachováva prednosti zelených čajov.
Je to osviežujúci čaj s jemnou sladkou kvetinovou chuťou a príjemným dozvukom.
Návod na prípravu
4 gramy tohto čaju, je odporúčané množstvo na prípravu čaju do hrnčeka s objemom vody 1,5 dcl. Zalejte vodou s teplotou 80 °C a lúhujte 1 až 2 minúty.
Čaj je viacnálevový (cca 3-4 nálevy sú v pohode).
Odporúčame na čajový obrad Kung Fu Cha.




Podrobný popis
Bao Zhong (alebo Pouchong – čítaj „pao čung“).
Bao Zhong patrí medzi oolongy, ale kvôli nízkemu stupňu oxidácie tvorí akýsi medzistupeň medzi zelenými čajmi a oolongami (hovorí sa mu aj "zelený oolong").
Lístky sa v určitej fáze spracovávania balia do bavlneného papiera a teplom sa dosušia. Pri takejto procedúre dochádza len k veľmi jemnej oxidácii - okolo 16%. Pri spracovávaní typických vysokohorských oolongov z Taiwanu je oxidácia okolo 60 %.
Preto je Bao Zhong často zaraďovaný a predávaný aj ako zelený čaj. (pozn. zelené čaje fermentované nie sú)
Ľahkou oxidáciou získava svoju špecifickú chuť pripomínajúcu drahé vysokohorské oolongy a pritom si zachováva antioxidačné účinky zelených čajov.
Lístky čaju Bao Zhong sú štíhle, dlhé a skrútené, sýtej smaragdovozelenej farby. Voňajú sviežo a príjemne ako čerstvo pokosená tráva.
Nálev je žlto-zlatistej farby a vyznačuje sa ľahkou sladkou chuťou s jemnými kvetinovými tónmi. Zanecháva v ústach príjemný sladkastý aftertaste. Aj keď si doň nepridáte med, či cukor, máte pocit, že ste si ho trochu osladili.
Tento čaj je ideálny pre začínajúcich čajomilov alebo zaneprázdnené gazdinky, ktoré majú sklony zabúdať na pripravovaný čaj, pretože sa prakticky nedá prelúhovať. :-)
Odporúčame tiež na čajový obrad Kung Fu Cha.
Je možné dostať ho aj v aromatizovaných spracovaniach – napríklad s jazmínom.
Napriek tomu, že domovinou čaju Bao Zhong Oolong je kontinentálna Čína, hlavná produkcia pochádza z Taiwanu, konkrétne z provincie Taipei.
Taipei sa nachádza na severe Taiwanu. Jeho pohoria s chladnejšou klímou, vlhkých vzduchom a početnými zrážkami vytvárajú optimálne podmienky pre pestovanie čaju vysokej kvality.